Zakelijke informatie
Wet Geneeskundige Behandel Overeenkomst (WGBO):
Als u besluit in psychotherapie te gaan is er wettelijk sprake van een overeenkomst tussen u en uw psychotherapeut. De rechten en plichten van deze overeenkomst staan omschreven in de Wet Geneeskundige Behandel Overeenkomst (WGBO).
Belangrijke rechten voor u als cliënt, zijn:
- Het recht op informatie
- Het recht op geheimhouding van uw gegevens
- Het recht op inzage van uw dossier
- Het recht om zelf een hulpverlener te kiezen
- Het recht om een klacht in te dienen
Klachtenprocedure:
In het geval dat u niet tevreden bent over de door uw psychotherapeut verleende zorg, dan kunt u dit in de eerste plaats direct met haar bespreken. Heeft u (ernstige) klachten en lost een gesprek niets op, dan kunt u een beroep doen op een bemiddelaar van de Regionale Vereniging van Vrijgevestigde Psychotherapeuten & Psychologen. Wanneer u een klacht wilt indienen, dan kunt u terecht bij de Klachtencommissie van de LVVP, zie www.lvvp.nl
Een BIG- geregistreerd gezondheidszorgpsycholoog/psychotherapeut valt onder het Tuchtrecht, het is daarom tevens mogelijk een klacht in te dienen bij het Tuchtcollege voor de gezondheidszorg www.tuchtcollege-gezondheidszorg.nl

Beroepscode voor Psychotherapeuten:
De vrijgevestigde psychotherapeut is verplicht zich bij uitoefening van zijn of haar beroep te houden aan bepaalde regels, zoals omschreven in de Beroepscode voor Psychotherapeuten.
Deze beroepscode kunt u vinden op de site van de Nederlandse Vereniging van Vrijgevestigde Psychologen en Psychotherapeuten www.lvvp.nl
Sinds 1 januari 2017 is het wettelijk verplicht voor elke medewerker binnen de GGZ voor volwassenenzorg een kwaliteitsstatuut te hebben en ter inzage beschikbaar te hebben voor cliënten. Deze statuten liggen ter inzage op de praktijk.
De praktijk verwerkt en beschermt uw persoonlijke gegevens conform de geldige privacywetgeving. Ook deze privacyverklaring ligt ter inzage op de praktijk.
Geheimhouding van uw gegevens:
Een psychotherapeut heeft een geheimhoudingsplicht tegenover derden. Dat betekent dat er nooit zonder uw toestemming aan derden informatie wordt gegeven over wat er in de gesprekken tussen u en uw behandelaar aan de orde is gekomen. Dus aan ouders, partners, werkgevers of andere betrokkenen wordt nooit enige informatie gegeven, zelfs niet over de vraag of u hier in behandeling bent of niet. Indien u dat wenst kan een partner of een ouder een keer meekomen naar een gesprek.
Als het gaat om doorverwijzing of informatieverstrekking aan een andere behandelaar (bv huisarts, RIAGG, maatschappelijk werk, psychiater of bedrijfsarts) mag deze informatie alleen worden gegeven als u eerst daarvoor schriftelijke toestemming hebt gegeven . Als u dat wilt kunt u deze informatie eerst zelf inzien.
De psychotherapeut mag alleen in noodsituaties zijn geheimhoudingsplicht doorbreken, bijvoorbeeld in het geval mensen een gevaar voor zichzelf of hun omgeving vormen. Hij of zij heeft geen toestemming van u nodig voor overleg met collega’s (die overigens ook een geheimhoudingsplicht hebben). De vrijgevestigde psychotherapeut is vanuit de Zorgverzekeringswet verplicht om gegevens te registreren die tot u persoonlijk herleidbaar zijn en moet u volgens de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) over die registratie informeren. Als u die registratie niet wenselijk vindt, is het verstandig hierover eerst met uw psychotherapeut te overleggen.
Voor begeleiding/behandeling van minderjarige kinderen van gescheiden ouders:
Regelmatig worden kinderen aangemeld voor onderzoek /begeleiding / behandeling waarvan de ouders zijn gescheiden, of waarvan de ouders van plan zijn op korte termijn te gaan scheiden
Voor ouders van deze kinderen is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de rechten en plichten omtrent informatie-uitwisseling.
In de wet zijn afspraken gemaakt over de mate waarin ouders recht hebben om geïnformeerd te worden over de aanmelding en begeleiding van hun kind bij een hulpverlener:
- Als er door de rechter een voorlopige voorziening is uitgesproken, of beide ouders hebben na de scheiding het gezag over het kind, dan moeten beide ouders toestemming geven voor aanmelding van het kind. Beide ouders hebben dan recht op informatie over de begeleiding en eventueel inzage in het dossier.
- Als er een ouder is die niet met het gezag is bekleed, hoeft er aan deze ouder geen toestemming worden gevraagd voor aanmelding en/of begeleiding. Deze ouder heeft ook geen recht op volledige inzage in het dossier. Wel heeft deze ouder recht op belangrijke informatie over het kind. De wet stelt dat de ouder die het gezag heeft, de andere ouder van belangrijke informatie moet voorzien. Als dit niet mogelijk is, kan de psycholoog deze informatie verstrekken, bijvoorbeeld aan de hand van een kort verslag.
- In hoeverre een ouder betrokken wordt in de behandeling of begeleiding van een kind is ter beoordeling van de psycholoog. Deze zal daarbij altijd het belang van het kind vooropstellen.
Tel: 06-50480365 / E-mail: info@psychopraktijkkleinzwitserland.nl